Bouw sticker Nederlands
header

Helemaal blij met plastic kantoor op IPKW

Op Industriepark Kleefse Waard staat sinds oktober een klein kantoortje aan het water, gebouwd van 11.000 kilo gerecycled afvalplastic. Sinds deze week wordt er ook in gewerkt.

Het is naar eigen zeggen het eerste plastic kantoor op de wereld. ,,En niet zomaar afvalplastic, maar het meest smerige afvalplastic dat normaal meteen verbrand wordt”, vertelt Erik Roelevink (50). Hij liet het kantoor op het Arnhemse Industriepark Kleefse Waard bouwen voor zijn bedrijf Airhunters.

Roelevink wil, met Bram Peters, een voorbeeld zijn. Samen runnen ze de coöperatie Plastic Fantastic. Peters is op dit moment bezig met de bouw van een plastic huis. ,,Ik wil laten zien dat je wel degelijk kunt bouwen met afvalplastic en dat je zo impact hebt. Impact maken met kilo’s, dat is het idee”, vertelt Roelevink.

Hij is bewust bij het meest smerige afvalplastic begonnen. ,,Als je laat zien dat je daar iets mee kunt, is er ook hoop voor de rest van het afvalprobleem.”

Niet helemaal van plastic

Het kantoor bestaat niet helemaal uit plastic. De binnenkant van het pand is bekleed met zo’n anderhalve kilometer aan duurzame en lokale houten latjes. De vloer is van 100 procent recyclebaar nylon. Er zitten grote ramen in met een prachtig uitzicht op het water. Over alles is nagedacht.

Waarom het pand niet helemaal uit plastic bestaat? ,,Je moet het plastic gebruiken waar het het best werkt”, vertelt Roelevink enthousiast. ,,En dat is aan de buitenkant van het pand. Plastic is ontzettend weerbaar. Dat is eigenlijk het probleem met plastic als het in de natuur terechtkomt. Het blijft heel lang liggen. Van dat nadeel hebben wij een voordeel gemaakt. Dit kantoor kan honderd jaar mee en heeft geen onderhoud nodig. En na die honderd jaar kan het nog eens negen keer gerecycled worden.”

‘Werkt’ prima

Een plastic kantoor uit de grond stampen, had nogal wat zoden aan de dijk. Roelevink vertelt dat de ‘oude’ manier van bouwen nog geen methode kende voor het werken met plastic. ,,Bouwers van de oude stempel vertrouwen plastic nog niet qua stevigheid. Daarom is er in het geraamte van het pand ook gewerkt met staaldraad. We krijgen veel positieve reacties, ook van mensen die hier op het park werken. Vooral het gevoel ‘zie je wel, het kan’ leeft.” Toch vonden ze een bedrijf dat de uitdaging aandurfde. In samenwerking met Collectief Soepel verrees binnen een jaar het kleine pand aan het water. Ook bekend als ‘Dock Office’.

En hoe het dan ‘werkt’ in zo’n plastic kantoor? Menno van den Bosch (23) en Jos van Hoogdalem (30) hebben niks te klagen. Ze werken er nu iets meer dan een week.  Van den Bosch geeft aan dat hij eerst wel een beetje twijfelde: ,,Ik vroeg me af hoe het zou zijn qua warmte en comfort. Maar ik zit hier oprecht liever dan in een grijs kantoor. Het voelt heel natuurlijk hier.” Ook Van Hoogdalem is enthousiast. ,,We zijn van begin tot eind meegenomen in het proces van de bouw. Mede daardoor hebben we er een goed gevoel bij.”

Bron: De Gelderlander